Oslo Filharmonien – Kort & Klassisk

Dylan_Bob_009_1965.jpg
Sted; Oslo Konserthus
Når; Onsdag 27. april kl. 19.00

Oslo-Filharmonien inviterer denne kvelden til den storslagne Symfoni nr. 10 av Dmitri Sjostakovitsj, under ledelse av den unge og fremadstormende dirigenten Joshua Weilerstein.

Sjostakovitsj’ tiende symfoni er blant hans mest spilte symfonier, og den inneholder flere spor etter Mahler, Sibelius og Stalin. Den første satsen er lengst, og bygges langsomt opp til et marerittaktig klimaks midtveis. Den korte, intenst rytmiske andresatsen sies å være et portrett av Stalin selv. I den noe lettere tredjesatsen høres deretter påvirkning fra Mahler, som var et av Sjostakovitsj’ store forbilder. Her trer to viktige musikalske ideer tydelig fram: DSCH-motivet representerer komponisten selv, og Elmira-motivet representerer en student som fascinerte komponisten. Sistnevnte kan minne om Sibelius’ berømte «svanetema» fra sistesatsen i hans femte symfoni.

28 år gamle Joshua Weilerstein vant Malko-konkurransen for unge dirigenter i 2009, da han var kun 21 år gammel. Siden den gang har han vært gjestedirigent for blant annet BBC Symphony, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestre National de Lyon, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre National de Belgique, Salzburg Mozarteumorchester og Orchestre de Chambre de Lausanne. Han har gjestet Oslo-Filharmonien flere ganger, og denne kvelden inviterer han til russiske symfoniske temaer sammen med orkesteret i Oslo Konserthus.

For mer informasjon om konserten, besøk Oslo-Filharmoniens hjemmeside


Publisert