OSLO-FILHARMONIEN: VARIASJONER AV ELGAR OG RACHMANINOFF

13704033-6b1d-4641-81fa-30eac6080b2d

Når; Fredag 30. september kl. 19.00
Sted; Oslo Konserthus

Program:
Sergej Prokofjev; Symfoni nr. 1
Sergej Rachmaninoff; Rapsodi over et tema av Paganini
Edward Elgar; Enigmavariasjoner

Vasily Petrenko dirigent
Lukáš Vondráček klaver

Den tsjekkiske pianisten Lukáš Vondráček er solist i et av Sergej Rachmaninoffs mest populære verk: Rapsodi over et tema av Paganini.

Mens samtidens Russland var preget av krig og revolusjon, skrev Sergej Prokofjev i 1916 og 1917 sin lyse og nostalgiske Symfoni nr. 1 i en liten landsby i nærheten av St. Petersburg. Han hentet inspirasjon fra Joseph Haydns symfonier, men hans eget særpreg skinner tydelig gjennom.

Den tjuefjerde og siste av Niccolo Paganinis capricer for solo fiolin har inspirert mange komponister til å lage variasjoner over hovedtemaet. Sergej Rachmaninoffs urfremførte selv sin versjon med til sammen 24 variasjoner i 1934, og den ble umiddelbart en suksess.

Høsten 1898 kom den 41 år gamle komponisten Edward Elgar hjem etter en lang, uinspirerende dag med undervisning. Etter middag og en sigar satte han seg ved pianoet og begynte å improvisere. Kona Alice falt for et av temaene han brukte, og komponisten moret seg med å spille temaet ut fra personligheten til ulike familiemedlemmer og venner. De ferdige satsene fikk disse personenes initialer som titler.

Enigmavariasjonene ble urfremført i London i 1899 og bidro sterkt til at Elgar etablerte seg som en komponist på høyt internasjonalt nivå. Tittelen henspiller på en musikalsk gåte komponisten refererte til ved flere anledninger: om et annet, hemmelig tema som alle variasjonene forholder seg til. Elgar avslørte aldri hvilket tema det var.


Publisert