Krantz: Kvartett til tidens ende

xhonneux
Tid: Lørdag 3. desember kl. 19.00
Sted: Nynorskens Hus

Program:
Luciano Berio // Sequenza IV, for solo klaver
Olivier Messiaen // Kvartett til tidens ende

Utøvere:
Anders Nilsson // fiolin
Anna Christensson // klaver
Torun Sæter Stavseng // cello
Pierre Xhonneux // klarinett

Velkommen til sesongavslutning hos KRANTZ lørdag 3.desember!
På programmet står Berios Sequenza IV for solo klaver og Messiaens mektige Kvartett til tidens ende.

En av 1900-tallets viktigste komponister er den italienske komponisten Luciano Berio. Hans serie solostykker for ulike instrumenter, kalt Sequenza, er alle virtuose verk som utforsker instrumentenes muligheter på uvanlige måter. Vi starter kvelden med Sequenza IV for solo klaver spilt av Anna Christensson.

Oliver Messiaen skrev Kvartett til tidens ende mens han var i fangenskap i den tyske krigsfangeleiren Stalag VIII A under 2. verdenskrig. Ved hjelp av en tysk offiser fikk Messiaen notepapir, blyant og viskelær, og det ble sørget for at han fikk være i fred og komponere. Verket ble urframført i leiren for fanger og tyske offiserer 15.januar 1941. Fangene tilhørte alle samfunnsklasser; fra bønder og arbeidere til leger og prester. Sårede var blitt fraktet fra sykestuen og lå på bårer lengst fremme. Noen hørte kammermusikk for første gang, og ingen hadde noen gang hørt noe lignende det som ble spilt den kvelden.

Selv om Messiaen selv avviste at den apokalyptiske hentydningen i stykkets tittel var knyttet til hans fangenskap, kan man vanskelig unngå å høre verket uten å ha hendelsene under 2.verdenskrig i bakhodet. For de som var til stede under urframføringen var konserten et avbrekk fra krigens brutalitet – tiden stod stille i en liten time. Et slikt musikalsk avbrekk kan være sårt tiltrengt også i vår hverdag, og verket er like overveldende og aktuelt nå som den kvelden for 75 år siden.

Anders Nilsson er en av våre fremste unge fiolinister, og har allerede etablert en solid karriere som solist, konsertmester og ensembleleder. Han har vært solist med samtlige profesjonelle orkestre i Norge. I fjor utgav han sammen med Sveinung Bjelland og 2L en kritikerrost plate med musikk av Debussy og Ravel.

Anna Christensson er en av Sveriges fremste pianister i sin generasjon. Hyllet i svensk og internasjonal presse for sine mange soloutgivelser, har hun etablert seg som en av de mest spennende og markante pianistene med et enormt sjangerspenn og integritet i sin utøvende virksomhet.

Torun Sæter Stavseng er en cellist med bred musikalsk tilnærming og er en av initiativtakerne bak KRANTZ. Hun er grunnlegger og medlem av flere
kammerensembler; TrioTaus, Cikada, Tre Voci og Duo TÖ. Siden 2016 er Torun solocellist i et av Englands mest dynamiske kammerorkestre; Aurora Orchestra London.

Pierre Xhonneux har siden studier i Belgia og Frankrike etablert seg som en av Europas ledende unge klarinettister og har mottatt en tallrekke internasjonale priser og utmerkelser for sitt spill. Pierre har en bred musikalsk tilnærming og spiller i flere kammerensembler; ClariNord, I Solisti del Vento og Oslo Kammerakademi. Siden 2015 er Pierre ansatt som klarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester.

For mer informasjon, se hjemmesiden til Krantz


Publisert