Oslo-Filharmonien: Håvard Gimse spiller Beethoven

dhnzukteuldhqheck5n-xarmfghrsabvjibcq4ci5fia

Tid; Fredag 25. november kl. 19.00
Sted; Oslo Konserthus

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Ouverture til Don Giovanni
Ludwig van Beethoven: Klaverkonsert nr. 3
Antonin Dvořák: Symfoni nr 9 «Fra den nye verden»

Eivind Aadland, dirigent
Håvard Gimse, klaver

Beethovens tredje klaverkonsert og Dvořáks niende symfoni ble urfremført i hver sin musikkmetropol med nitti års mellomrom.

Ludvig van Beethoven var blitt Wiens store musikalske stjerne da han selv var solist i sin nye klaverkonsert i Theater an der Wien i 1803. Han hadde ikke rukket å skrive ut stort av pianonotene – det vet vi siden husets dirigent måtte bla for ham og slet fryktelig med å følge med. Det moret komponisten, som heldigvis hadde hele konserten i hodet.

Klaverkonsert nr. 3 åpner i en alvorspreget tone, men gir snart plass for lysere innslag. Etter en svært neddempet og stemningsfull andresats følger en gnistrende og virtuos tredjesats.

Antonín Dvořák var direktør ved det amerikanske nasjonalkonservatoriet i New York fra 1892 til 1895. Han interesserte seg både for urbefolkningens musikk og for afroamerikanske spirituals, og bygde på denne inspirasjonen da han skrev sin niende symfoni på bestilling fra New York-filharmonien, som urfremførte den i 1893.

Den amerikanske påvirkningen er kanskje særlig hørbar i andre sats, der den berømte engelskhornsoloen kan minne om en spiritual. Både i andre og tredje sats hentet han også inspirasjon fra historien om den indianske sagnfiguren Hiawatha, og tredje sats forestiller dansen i hans bryllup.

For mer informasjon om konserten, se hjemmesiden til Oslo-Filharmonien


Publisert