Oslo Quartet Series – Chiaroscuro Quartet

chiaroscuroquartet

CHIAROSCURO QUARTET: «LYSET OG MØRKET»

Tid; Tirsdag 22. november kl. 19.00
Sted; Gamle Logen

Program: 
Wolfgang Amadeus Mozart – Strykekvartett i G – dur, KV 387
Franz Berwald – Strykekvartett nr. 3 i Ess – dur
Franz Schubert – Strykekvartett i a – moll D. 804, Op. 29 ‘Rosamundekvartetten’
– – –
Gunnar Danbolt – ‘Maleteknikken Chiaroscuro; en presentasjon i ord og bilder’
– – –
Franz Berwald – Strykekvartett nr. 2 i a – moll, 1. sats ‘Adagio, Allegro’ fremføres av Quar2D2 fra Kvartettseriens talentutviklingsprogram. 

Chiaroscuro Quartet spiller med en spontanitet og en tilstedeværelse som er uimotståelig. Denne multinasjonale kvartetten konsentrerer seg om det klassiske repertoaret som de spiller på tarmstrenger. De har etablert en imponerende internasjonal karrière, og deres siste innspilling av Mozart og Mendelssohn, utgitt i 2015, vant Tysklands mest prestisjefylte CD-pris; ‘den Preis der Deutschen Schallplattenkritik’.

Chiaroscuro Quartet åpner konserten med Mozarts strykekvartett i G – dur. Dette var den første av seks kvartetter som Mozart dedikerte til Joseph Haydn. Her kan vi blant annet glede oss til den utrolige levende fugen i siste sats.

Franz Berwalds strykekvartett i Ess -dur er Kvartettseriens aller første svenske strykekvartett på programmet. Den romantiske komponisten skrev sin tredje strykekvartett i 1849, to år etter at komponisten ble tildelt æresmedlemskap av Salzburgs Mozarteum.

Schubert vevde flere av sine tidligere verk inn i den vakre og vemodige kvartetten i a-moll, med tilnavnet ‘Rosamundekvartetten’. Blant annet er åpningen inspirert av ‘Gretchen am Spinnrade’ og 2. sats basert på scenemusikken med samme navn, ‘Rosamunde’.

Inspirert av kvartettens navn ‘Chiaroscuro Quartet’ ønsker Kvartettserien å utforske maleteknikken som blant annet Rembrandt og Caravaggio er kjent for. Kunsthistoriker Gunnar Danbolt vil med ord og bilde fortelle om Chiaroscuro (på norsk; ‘lys- dunkel’) teknikken som vektlegger kontrasten mellom lys og mørke i et maleri.

For mer informasjon om konserten, se hjemmesiden til Oslo Quartet Series

Publisert