Oslo-Filharmonien: Tveitt, Halvorsen og Grieg

Edvard Griegs Peer Gynt-musikk, Geirr Tveitts hardingtoner og Johan Halvorsens gjenoppdagede fiolinkonsert står på programmet når Oslo-Filharmonien og Henning Kraggerud inviterer til konsert i Oslo Konserthus fredag 24.mars kl. 19.00.

Program
Geirr Tveitt: Fra Hundrad hardingtonar
Johan Halvorsen: Fiolinkonsert
Edvard Grieg: Peer Gynt: Suite 1 og 2

Vasily Petrenko, dirigent
Henning Kraggerud, fiolin

Johan Halvorsen (1864−1935) var en av sin tids sentrale norske musikkpersonligheter og en av Oslo-Filharmoniens første sjefdirigenter. Det er en stor begivenhet når orkesteret med solist Henning Kraggerud for første gang skal spille Halvorsens fiolinkonsert.

Fiolinkonserten ble skrevet for den kanadiske fiolinisten Kathleen Parlow, som urfremførte den i Nederland i 1909 og spilte den to ganger i Nationaltheatret samme år. Halvorsen kasserte verket og det ble regnet som tapt fram til 2015. Da kom Parlows kopi til rette i universitetsbiblioteket i Toronto.

Geirr Tveitt (1908−1981) tilbrakte fra barndommen av somrene i Hardanger og flyttet i voksen alder til Norheimsund. Fra 1930-tallet samlet han inn en enorm mengde folketoner og arrangerte mange av dem for piano og orkester. Tveitts samlinger med folketoner fra Hardanger – op. 150 for klaver og op. 151 for orkester, med fire orkestersuiter – ble utgitt på 1950- og 1960-tallet og inneholder mange av komponistens mest populære stykker.

Edvard Grieg (1843−1907) skrev sin musikk til Henrik Ibsens Peer Gynt til stykkets premiere som skuespill i Kristiania i 1876. Han reviderte scenemusikken flere ganger, og det er de to suitene han samlet i 1888 og 1893 som har vært mest spilt.

For mer informasjon, se Oslo-Filharmoniens hjemmeside

 


Publisert